Vi hänvisar till Scouternas egna hemsida för Jamboree 2019 (WSJ): https://www.jamboree.se/ .Där kommer du att hitta all aktuell information och ha möjlighet att ställa frågor direkt till svenska kontingenten (lägerkommitten). Kolla gärna FAQ, där finns mycket matnyttigt! 

Du som fyller år mellan 22 juli 2001 och 21 juli 2005 kan ansöka om att åka som deltagare på̊ världsscoutjamboreen. Du måste alltså ha fyllt 14 år innan jamboreen startar, dvs senast den 21 juli 2019 men inte fyllt 18 år före den 22 juli 2019 för att få åka som deltagare.

Är du för gammal för att åka som deltagare? Då har du möjlighet att åka som avdelningsledare eller som funktionär (IST). Anmälningstiderna är olika för de olika uppdragen, se nedan.

På kåren har vi haft ett första informationsmöte om Jamboree 2019. Vi fick då besök av Marcus och Osin från svenska kontingenten. De informerade om anmälan, de olika varianterna på resa, kostnader, och anmälningar.

Här flaggar vi för:

Viktiga datum

18 mars kl 16-18: Workshop på FS om hur du kan söka stipendier och fonder

2 april kl 16-18: Workshop på FS om hur du kan söka stipendier och fonder

15 april: Sista dag att anmäla sig som avdelningsledare.

31 maj: Sista dag att anmäla sig som deltagare eller funktionär. 

Anmälan

Du gör det via https://www.scoutnet.se/ under fliken aktiviteter. Där klickar du på gröna knappen "registrering". Sedan kommer du till en sida där det längst ner står "anmäler åt annan medlem". Skriv in ditt barns namn, välj frågeformulär "deltagare" och klicka på öppna formuläret. Sedan följer ni bara instruktionerna hur ni ska fylla i alla delar av anmälan. När allt är klart kommer ni få ett mejl som bekräftelse med uppgifter om när ni får reda på om scouten blivit antagen.

Kostnad

​Deltagare med rundresa: 39 500 kr (ca 25 dagar)

Deltagare utan rundresa: 27 000 kr (ca 15 dagar)

Avdelningsledare med rundresa: 29 500 kr (ca 25 dagar)

Avdelningsledare utan rundresa: 22 000 kr (ca 15 dagar)

IST: 16 000 kr (exkl. flygbiljett och rundresa)WORKSHOP  om att söka stipendier och fonder - 18 mars 2018 

Tips om stipendier och fonder, tips om vad man ska tänka på när man skriver sin ansökan:


Denna länk leder dig till scouternas info om att söka bidrag:
http://www.scoutservice.se/lager-och-aventyr/att-soka-bidrag-for-att-aka-pa-scouternas-arrangemang/

Att söka bidrag
Det finns flera alternativ till att betala hela arrangemangsavgiften själv. Att söka bidrag är ett sätt.
Många gånger går det att få fonder och bidrag för att hjälpa till att betala deltagaravgiften till Scouternas arrangemang. Men hur kan jag hitta stiftelser och fonder? Och vad ska jag skriva? Här samlar vi lite tips och idéer som förhoppningsvis hjälper dig en bit på vägen.

När ska jag ansöka om bidrag?
Ofta är det viktigt att vara ute i god tid. Många fonder och stiftelser har bara någon eller några gånger per år som de tar emot ansökningar. I de flesta fall kan du bara söka om pengar innan själva arrangemanget är, medan andra fonder godkänner ansökningar i efterhand.
Börja titta efter fonder och stiftelser redan när du funderar på att ansöka om att delta på ett av Scouternas arrangemang, så att du inte missar en deadline. Skulle du ångra dig, eller inte bli antagen till arrangemanget, går det alltid bra att inte hämta ut, alternativt lämna tillbaka, pengarna.
Var hittar jag fonder och stiftelser?
Det är inte helt enkelt att hitta den fond eller stiftelse som är rätt just för mig. Det finns stora nationella fonder och små lokala stiftelser och allt däremellan. Här är några bra vägar att gå för att hitta just ditt bidrag:
•    Använd en sökmotor på webben för att hitta fonder och stiftelser
•    Gå in på länsstyrelsen för att söka bidrag där just du bor
•    Gå in på stipendielistan
•    Gå till biblioteket och sök i Stora fondboken
•    Kontakta ditt regionala Scoutkontor och/eller samverkansorganisation
•    Titta på orten där du bor – finns det någon organisation till exempel Lions Club eller Rotary som delar ut stipendier?
•    Är du med i en församling? – ofta finns det ungdomsstipendier som delas ut lokalt.
•    Finns det något lokalt företag som kan tänka sig att sponsra ditt äventyr?
På den här sidan hittar du information om Scouternas egna fonder
Andra sätt än fonder och stipendier

Det finns många kreativa sätt att öka sin reskassa eller minska sin deltagaravgift på. Ett sätt är självklart att extrajobba, panta burkar, skotta snö eller plocka fallfrukt, ordna barnkalas, sälja prylar på loppis osv.
Hur skriver jag ansökan?
•    Först och främst ska du läsa på vad det är som fonden eller stipendiet ger bidrag till. Skriv sedan en ansökan som fyller det målet. Kopiera inte bara en tidigare ansökan.
•    Om fonden eller stiftelsen har en ansökningsblankett så ska du använda den.
•    Om fonden eller stiftelsen ber om vissa speciella saker så måste du skicka med dem. Det kan till exempel vara ett personligt brev, eller ett intyg från din scoutkår att du är medlem.
•    Använd dig gärna av texter här på scoutservice för att beskriva Scouterna och arrangemanget. Det finns även bra texter på scouterna.se.
•    Skriv ansökan själv. Ta hjälp av en kamrat eller vuxen om du känner dig osäker på formuleringar eller språket.
•    Beskriv vad du ska göra och hur det kommer att utveckla dig som person. Varför det här arrangemanget är viktigt för dig och vad du vill uppnå med att delta.
 Viktigt att tänka på
•    Många bidrag ska redovisas tillbaka till fonden efter det att arrangemanget är slut. Se till att göra det i tid och på det sätt som fonden ber om.
•    Tacka fonden för bidraget!
Fonder jag inte kan söka
Det finns en fond, Folke Bernadottes Minnesfond, som Scouternas arrangemang söker bidrag ur för hela arrangemangets räkning. Det betyder att den deltagaravgift du får betala ofta redan är subventionerad av de fondpengarna. Det gör i sin tur att de inte kommer att godkänna någon fondansökan från dig som enskild deltagare.
Övriga tips:
•    Det går ofta utmärkt söka för mer än just deltagaravgiften. Behöver du en ny ryggsäck eller kängor för att kunna delta? Ta med det i ansökan!
•    Många bäckar små – sök flera bidrag. I värsta fall så får du tacka nej till något bidrag och i bästa fall får du ihop alla pengar du behöver.
•    Vi brukar säga att bidrag inte är gratis. Ofta ligger det hårt arbete bakom – men arbete som verkligen kan löna sig i slutändan!


”Stipendielistan” innehåller också tips om hur man skriver sin ansökan:
Ta reda på vad ansökan ska innehålla
En ansökan brukar kräva vissa dokument av sökanden, så som ett personligt brev, CV, referenser från mentorer, lärare eller arbetsgivare, hur mycket du önskar att få, samt vad du ska använda pengarna till och en bra formulering till varför du förtjänar att bli tilldelad stipendiet. Konkurrensen kan vara stenhård, så var beredd på att kämpa lite.
Det brukar finnas fyllig information på stipendiegivarnas hemsidor, men ibland är det bra att ringa eller maila dem och fråga vad som gäller. Du kan även titta på vilka som har fått stipendiet tidigare, så får du en uppfattning av vad som krävs. Här på Stipendielistan.se får du en startpunkt, men det är upp till dig att gå i mål!
Checklista för bidrags- och stipendieansökan
•    Kolla upp vilka grundkrav som finns
•    Ta reda på vilka dokument som behövs
•    Håll koll på sista ansökningsdatum
•    Fyll i ansökan
•    Skriv ansökningsbrev, inklusive vem du är, varför du söker, vad du ska använda pengarna till, etc.
•    Skriv kort och koncist utan onödiga detaljer, korrekturläs, samt be andra läsa din ansökan
•    Bifoga meriter, betyg, intyg, rekommendationer, referenser, arbetsprover och så vidare
•    Sök flera stipendier åt gången

LYCKA TILL!

Om du har frågor, eller vill ha hjälp med din ansökan, kontakta Anneli, Gustav, Jens, Alexander .... @scoutkarenfinn.se