Ukraina

Scoutkåren Finn och kriget i Ukraina

Scouterna beskrivs ibland som världens största fredsrörelse; sedan organisationen grundades så har scouter arbetat för att få unga från hela världen att mötas och sådana möten ligger till grund för ömsesidig förståelse och respekt för varandra. Mycket kan sägas om scoutrörelsens värderingar men essensen i det vi gör står att finna i scoutlagen, den samling principer som scouter över hela världen förenas kring i sin strävan att utvecklas på ett personligt plan och för att göra världen till en bättre plats. Sällan har scoutlagens innehåll aktualiserats så mycket i Sverige som under den senaste tidens händelser. Scoutlagens sjunde punkt: "en scout känner ansvar för sig själv och andra" kan säkert många i kåren idag relatera till men kanske är det svårt att veta hur känslorna kan omvandlas till handling och hjälp.

Scoutkåren Finn har visat sitt stöd för människor på flykt och vidare börjat mobilisera våra medlemmar för att hjälpa dem som hastigt har fått lämna sina hem utan att få med sig någonting annat än det nödvändigaste. Den här sidan innehåller information som kan vägleda dig som undrar hur du kan hjälpa till och engagera dig.

Vad kan jag göra?

  • Skänk pengar. Några organisationer med insyn i kriget och som är på plats i Ukraina hittar du här.
  • Engagera dig i scoutkårens arbete. Fyll i detta formulär för att anmäla intresse eller föreslå vad vi kan göra.
  • Läs på om Lunds kommuns arbete. Här hittar du en hemsida där kommunen har samlat information, bl. a. länkar till andra föreningar som arbetar med mottagandet. Engagera dig som volontär genom kommunens projekt Frivilligkraft: länk.
  • Var uppmärksam på aktiviteter. Här hittar du en Facebookgrupp som numera fokuserar på att stötta ukrainska flyktingar i Lund, att organisera aktiviteter, manifestationer, etc.
  • Engagera dig i andra föreningar. Är du aktiv i andra föreningar som stöttar utsatta människor? Ta kontakt med dem och oss för samarbeten.
  • Ställ upp som kontaktperson för en familj eller erbjud husrum. I Lund är det i dagsläget församlingarna som mest strukturerat koordinerar privata boenden. Deras organisation erbjuder bakgrundskontroll samt matchning om du vill ställa upp som kontaktperson för ukrainare och hjälpa till med att navigera det svenska samhället eller om du kan ställa upp med husrum. Fyll i scoutkårens formulär och ange ditt intresse eller ta direkt kontakt med mig för att få kontakt med rätt instans.
  • Läs på och följ nyheter från pålitliga källor.
  • Tänk på vad du sprider för information i bl. a. sociala medier och dela endast sådant som kan verifieras; detta för att motverka rykten och desinformation.
  • Prata med dina barn om vad som händer. Några korta tips på hur du bör tänka finns hos Rädda Barnen och hos Röda korset.

Vad gör Scouterna?

Barn och ungdomar inom och utanför vår verksamhet oroas också av situationen i Ukraina och i Europa. I Sverige har Scouterna samlat uttalanden och initiativ för att stötta humanitära insatser. Här hittar också du som ledare stöd för att planera scoutmötet och möta scouternas frågor och känslor.

Kontaktperson i scoutkåren

Torbjörn Lundberg
torbjorn@scoutkarenfinn.se
070-67 77 147

Aktiviteter

Kommande
28/4 Insamlingskväll med Optimistklubben på SF Bio i Lund kl. 17:30-18:30. Information hittar du här.
April
11   Samverkansmöte med Lunds kommun.
6    Utflykt för ukrainska familjer till LEOS LEKLAND organiserat av Eos Cares. Chaufförer sökes kl. 13:00 samt 16:30.
5-8 Lunchservering för ukrainska flyktingar i kommunens lokal på Västra Mårtensgatan med stöd från Ukrainagiven kl. 10-14.
Mars
30  Samverkansmöte med Lunds kommun.
30  Möte med representant för Facebookgruppen Ukrainians and Friends in Lund.
21   Scoutkåren kallade medlemmar till ett möte för att diskutera på vilka sätt som föreningen kan hjälpa utsatta ukrainare och hjälpa Lunds kommun med mottagandet.
4    Kårens "upphittat"-låda gicks igenom och mycket skänktes till människor på flykt.
2    Scoutkåren Finn deltog i en manifestation för fred i Malmö med över 300 deltagande scouter från Skåne.

Nej till krig!